Gestalt

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ GESTALT

Η θεραπεία Gestalt αναδύθηκε από τον κλινικό έργο δυο Γερμανών ψυχοθεραπευτών , του Frederick Salomon Perls και της Lore Perls.

H θεωρία της θεραπείας Gestalt έχει ως βάση δύο ιδέες.

 

  • Η πρώτη είναι ότι η ψυχολογία πρέπει να εστιάζει στο βίωμα του παρόντος. Σε αντίθεση με άλλες προσεγγίσεις, οι οποίες εξετάζουν στοιχεία που δεν γνωρίζουμε, ή ακόμη και στοιχεία που είναι αδύνατον να γνωρίσουμε(από το παρελθόν), η δική μας οπτική είναι το εδώ και τώρα.

 

  • Η δεύτερη ιδέα είναι ότι είμαστε αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους. Μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, έτσι όπως υπάρχουμε σε σχέση με τους άλλους. Έτσι, η πιο σημαντική σχέση την οποία και δουλεύουμε είναι η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Όπως ο θεραπευόμενος συνδέεται με τον θεραπευτή του, με τα ίδια μοτίβα, με την ίδια απόσταση θα συνδέεται και με τους ανθρώπους γενικά.

 

gestalt pictureΑφού ο θεραπευτής

είναι μέρος του θεραπευτικού έργου η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτογνωσία από το μέρος του θεραπευτή , ώστε η συνεισφορά του στη θεραπεία να είναι όσο πιο σαφής γίνεται.
Άλλες έννοιες που χρησιμοποιούμε στην θεραπεία Gestalt είναι η μορφή και το φόντο.
Μορφή είναι αυτό που είναι τώρα σε πρώτο πλάνο όπως θα λέγαμε ,ενώ φόντο αυτό που υπάρχει σαν background.
Θεωρούμε ότι η ικανότητα να σχηματίζουμε και να καταστρέφουμε καλές μορφές έχει πρωταρχική σημασία για την ψυχική μας υγεία.

Επαφή στην θεραπεία Gestalt είναι μια ιδιότητα της επίγνωσης που εμπεριέχει την συνάντηση διαφορών. Το γνώρισμα της επαφής είναι η διέγερση. Δεν συναντάμε παθητικά το περιβάλλον. Διαλέγουμε και επιλέγουμε ενώ ταυτόχρονα το περιβάλλον μας διαλέγει και μας επιλέγει. Αν και αυτή η αλληλεπίδραση είναι πολύπλοκη, αποτελεί ένα μέρος μόνο του τρόπου με τον οποίο συμμετέχουμε στην οργάνωση της εμπειρίας μας. Ένας άλλος σημαντικός τρόπος με τον οποίο δομούμε την εμπειρία μας είναι να την αλλάζουμε με τον χειρισμό του ορίου επαφής.

 μορφή και φόντο

Όπου όριο επαφής είναι το σημείο συνάντησης. Από φαινομενολογική άποψη του εαυτού μας, η επαφή είναι η εμπειρία της διαφοράς. Χωρίς διαφορά δεν υπάρχει επαφή.
Όταν λοιπόν, αλλάζει η φύση του ορίου, αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του ή η θέση του μετακινείται ή ακόμη και διαλύεται ή να αγνοείται , τότε μιλάμε για διαταραχές ορίου επαφής.

Δημιουργική προσαρμογή είναι η αυτορύθμιση του οργανισμού, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Αυτό πολλές φορές θα πει ‘’αντιστάσεις’’ όπως θα λέγαμε με άλλους συμβατικούς ψυχολογικούς όρους. Έτσι στην θεραπεία Gestalt θεωρούμε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ύπαρξης του ατόμου μέσα στον κόσμο, και καμία προσέγγιση που επιδιώκει ολιστικές λύσεις δεν μπορεί να ζητήσει από κάποιον να παραμερίσει μέρη του εαυτού του.

Ο στόχος είναι η ενσωμάτωση και όχι ο ακρωτηριασμός.

Έτσι φτάνουμε και στον επόμενη έννοια που χρησιμοποιούμε στην θεραπεία Gestalt και είναι η παράδοξη θεωρία της αλλαγής.
Σύμφωνα με την οποία, χρειάζεται τις αντιστάσεις να τις πάρουμε σοβαρά, να τις φέρουμε στην σφαίρα της επίγνωσης και να δώσουμε στο άτομο την δυνατότητα να ανακαλύψει τον δικό του τρόπο για να ενσωματώσει αυτές τις φαινομενικά αντίθετες επιθυμίες σε νέες ολότητες. Έτσι, χωρίς να επιδιώκουμε την αλλαγή έρχεται!

Με δύο λόγια είναι μια ολιστική θεραπεία που βασίζεται στο εδώ και τώρα, στην θεραπευτική σχέση, στον κύκλο της επαφής ( και στις διακοπές αυτού )και στον κύκλο της επίγνωσης.
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
EDWIN NEVIS,ΘΕΡΑΠΕΊΑ GESTALT,EΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ
Προτεινόμενο link:
http://gestaltfoundation.gr/
http://www.vitatherapy.gr/2BBD2551.el.aspx